Съдба

Къде е границата между свободната воля и съдбата? Има ли такава? Не я ли създаваме ние и ако е така докъде е свободната ни воля да я променим?
Често се изправяме пред някакъв избор и често именно такъв избор може да промени пътя ни, но променения път ни променя и нас и нагласите ни.
Кое е съдбата тогава нашият избор, ръководейки се от свободната ни воля или стечението на обстоятелства, които те насочват в определената посока..
Ние сме прашинка от вселената. Въпроса е контролирана прашинка или свободен заряд? Ще ми се да сме и двете. Някой да е поставил рамката, а в нея ние да си витаем като свободен електрон и на воля и да си вършим щуротиите.

Къде сме ние и бъдещето ни във всичката тая безкрайна и всепроменяща се бъркотия?
Може би отговора се крие в избора който "съществува" в нас от самото ни начало, та чак до края независимо дали е съзнателен или несъзнателен. Ние винаги имаме право на избор и може би в това се заключава свободната ни воля. Съдбата това сме ние предизвесена от нашите грешки, успехи или неуспехи със способността си да се обичаме.




Случайно в не случайности живея.
Mоже би случайно, често и греша.
Колко срещи са наистина случайни,
щом остават ми за дълго в мисълта?

И сигурно случайно ми е орисия,
и аз случайно го превърнах в съдба.
Смисъл в случайностите все намирам,
а плановете си започвам с „Ако”.

Съдба ли си, или това е орисия?
Довършвам недовършени дела.
От дъното горчилка ще изпия,
ще моля и пак ще благословя!

С обич ще ти дам разплата,
ако случайно ти си ми съдба.
С песен ще убивам самотата,
ако не мога с друго да я заменя.

Надежда ще открия в случайна среща
и ще я прегърна като вечен кръст.
Ще те извървя с вятъра насрещен,
преди да се превърна в пръст.

Ще те обикна - грозна и нещастна,
че ти съдба, си ми единствена сега,
събирана от грешки не случайни.
Случайно ли ориса ме така?


Петя-Paty

7 коментара:

  1. Права си,че винаги имаме избор. Понякога правим неща,които не са ни приятни, но и това пак е наш избор.Оправданията със съдбата са всъщност, оправдания за собствената слабост.

    ОтговорИзтриване
  2. Съдбата не изключва свободната воля. Съдба - звучи толкова мистериозно. А не е така. Да съдба (в немистериозния смисъл) има. Това си е факт, но за някои неща - с какви дадености ще се роди човек, в каква социална прослойка, даже - в коя държава или град. "Съдбата" непременно те среща с определени хора. Ще ти дам малко примери - София е доста голям град. В една компания, от която са ми най-смислените познанства, хората така се бяхме запознали, че всеки един от нас непременно по някаккъв начин трябваше да види другия. Например - единия приятел - за пръв път го видях в една градинка. После се оказа, че ако не бяхме се заговорили там, то щях непременно да се запозная от още ТРИ места!
    Свободната воля е задължителна - чрез нея ние отговаряме на капризите на съдбата чрез най-различни действия. Тоест - има човек, когото непременно трябва да срещнеш, като близък, интимен приятел или съпруг. Обаче от свободната ти воля зависи - дали ще го пожелаеш или не.

    Стихът ти е много интересен. Добре си предала размишленията си в страхотна форма!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Съдбата в не редки случай е предопределеност, а "Свободната воля" - израза на свободната воля е главната действаща сила на душата.

    ОтговорИзтриване
  4. Случайност е пресечната точка на две закономерности. Така, че случайности на този свят няма, според мен.Всичко е плод на предопределеност, но все пак Твореца ни е дал и право на избор. Това е с цел да не бъде обвинен в диктатура. Дадено, но ние имаме и свободната воля да го приемем или не.

    ОтговорИзтриване
  5. След такъв силен стих думите са излишни.Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Вашите коментари са мотивиращи.
    Да питаме, да разсъждаваме и да търсим отговорите заедно. Въпросите често са едни и същи:)), но в отговорите всеки може да намери своята истина.
    Благодаря ви, че ме прочетохте дори и в рими и проза и оставихте тези коментари:)

    ОтговорИзтриване
  7. Най-напред здравей, Петя. Аз бих добавил моето мнение по темата, която те вълнува. Ако трябва да определяме нещата с думите съдба и свободна воля, то съдбата е КАЧЕСТВЕНО измерима, до колкото свободната воля КОЛИЧЕСВТВЕНО. Съдбата работи с - "това което трябва да се изживее". А от нас зависи "кога" това ще се случи, точно поради дадената ни "свободна воля". Затова понякога съдбата ни поднася няколко удара едно след друго, защото не сме взели поуката (качеството), която трябва да научим, повелена ни за този момент от живота. Тъй като сегашният живот е само един клас от нашето училище, то трябва да научим уроците си. А чрез нашата "свободна воля" ние решаваме кога да допуснем нещо да ни промени качествено. В няколко реда се опитах да обясня моето виждане за нещата. Ако желаеш да се запознаеш по обстойно с тази материя, бих ти препоръчал книгата на Торвалт Детлевсен - Съдбата като шанс. Когато търсиш мисловно нещо, то рано или късно идва на яве ;) До нови срещи.

    ОтговорИзтриване